KIKAPTUNK A HOLLANDOKTÓL ÉS TOMORIT IS ELVESZTETTÜKA magyar női kézilabda-válogatott előbb elbúcsúztatta a nemzeti csapattól visszavonuló Görbicz Anitát, majd egy végletekig kiélezett meccsen megszorongatta Hollandiát, de 19–18-ra kikapott a legutóbbi világbajnokság bronzérmesétől. A vereségnél fájóbb, hogy Tomori Zsuzsanna az utolsó percekben súlyos térdsérülést szenvedett.


NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
7. CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 18–19 (11–10)
Győr, 4500
néző. V: Brkic, Jusufhodzic (osztrákok)
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Bódi 3, HORNYÁK D. 4, KOVACSICS 2, Kisfaludy 1, Tomori 2, Schatzl Nadine 1. Csere: Kiss É. (kapus), Kovács Anna 2 (1), Háfra, Szabó L., Puhalák 2, Lukács 1, Tóth G. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
HOLLANDIA: WESTER – BONT 6, Van der Heijden 1, Groot 1, BROCH 6, Abbingh 3 (2), Smeets 1. Csere: Dulper, Snelder 1, Knippenborg, Van Olphen. Szövetségi kapitány: Helle Thomsen
Az eredmény alakulása. 5. perc: 4–0. 10. p.: 4–5. 13. p.: 6–5. 17. p.: 6–7. 25. p.: 8–8. 36. p.: 14–12. 42. p.: 15–14. 48. p.: 17–15. 54. p.: 18–18. 57. p.: 18–19
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Kim Rasmussen:
– Nem könnyű megszólalni ebben a helyzetben. Büszke vagyok a csapatra, amely a sorozatos sérülések ellenére végig nyomás alatt tudta tartani a kitűnő hollandokat. Csupán kis szerencse hiányzott a sikerünkhöz.
Helle Thomsen: – Örülök a győzelemnek, és nagyon sajnálom Tomori Zsuzsanna balszerencsés sérülését. Nagyon kemény mérkőzés volt, a magyar csapat többször is vezetett egy-két góllal, de végül fordítottunk.
A csoport másik mérkőzésen: Koszovó–Fehéroroszország 22–31

ÖSSZEFOGLALÓ

A presztízsen túl a továbbjutás szempontjából kevesebb a jelentősége a mostani két, hollandok elleni selejtezőnek, miután a mieink korábban nyerni tudtak a fehéroroszok otthonában.

A találkozó előtt búcsúztatta el a magyar szövetség a válogatottságtól visszavonuló Görbicz Anitát. Az ünnepségről keretes írásunkban olvashatnak bővebben. A klasszis irányító a kezdődobás előtt, amelyet természetesen szintén ő végzett el, még átadta a csapatkapitányi karszalagot Tomori Zsuzsannának.

A mieink keretéből ezúttal Janurik Kinga, Márton Gréta és Faluvégi Dorottya maradt ki, utóbbi két szélsőnek ez lehetett volna a bemutatkozása a felnőttválogatottban. Így is volt két debütáns, az érdi Szabó Laura és a győri Puhalák Szidónia személyében. A hollandok négy, hazánkban játszó légióssal álltak fel, akik közül különösen a két győri, Yvette Broch és Nycke Groot kapott nagy tapsot a bemutatásnál.

Kim Rasmussen Görbicz mellett nem számíthatott a következő szezont kihagyó Szucsánszki Zitára és Szekeres Klárára, valamint az egyaránt vállsérüléssel küzdő Klivinyi Kinga, Zácsik Szandra párosra. A hiányukban új vezéregyéniségekre van szüksége a nemzeti csapatnak, de Tomori vagy éppen Kovacsics Anikó is alkalmas a feladatra.

A magyar csapat remek rajtot vett a találkozón, 4–1-re el tudott menni, ám elég volt néhány kimaradt támadás és védekezésbeli kihagyás, hogy pillanatok alatt utolérjen minket Helle Thomsen együttese. Ezután többször is előnybe kerültek a hollandok, de szorosan alakult a folytatás. A szünet előtt újra megléptünk kettővel, Puhalák is megszerezte első gólját a válogatottban, míg a félidőt egy időn túli holland hetes zárta le. (11–10)

Rasmussen több felállást is kipróbált, volt, hogy percenként változott a névsor a belső posztokon, amire a fent említett kvázi tét nélküliség lehetőséget is adott. A játékosokon azért látszott, hogy nagyon szeretnék legyőzni a riválist. Ennek megfelelően a második félidőben folyamatosan vezettünk, hol egy, hol két találattal, amiben fontos szerepe volt a jól védő Bíró Blankának.

A meccs továbbra is szorosan alakult, amit jól jelez, hogy miután kihagytunk szélről pár helyzetet, egyből fordított a holland válogatott. Lois Abbingh találatával 19–18 volt oda az utolsó öt percre fordulva. A harmadik időkérésünk után többször is a kapust lehozva támadtunk, de már nem változott az eredmény, nyertek a hollandok. Úgy tűnt, kicsit elfogytunk a végére, az utolsó negyed órában csak egy gólra futotta az erőnkből. Ami a végeredménynél sokkal szomorúbb, hogy a hajrában Tomori egy lökés utáni földre érkezéskor súlyos térdsérülést szenvedett, hordágyon kellett levinni a pályáról.

„Tomori Zsuzsanna súlyos sérülést, elülső keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében. Műtét és hat hónap kihagyás vár rá” – nyilatkozta a győri klub honlapjának a sajnálatos esetet követően elvégzett MRI-vizsgálat alapján dr. Szálasy László, a Győri Audi ETO KC csapatorvosa.

FORRÁS:NEMZETISPORT.HU
FOTÓ: Micheller SzilviaCikket Írta: Kgergo 2018-03-26 22:28:59